Prata om din situation

Det kan vara svårt att prata om din situation men det kan hjälpa dig att skapa förtroende och få det känslomässiga och praktiska stöd som du behöver för att leva bra med dialys.

Two women talking to each other with one sharing information about their condition

Att prata om din situation kan göra det lättare att anpassa dig till ett liv med kronisk njursjukdom (CKD).

Det kan vara en utmaning att prata om din nya verklighet med människor som du älskar, men det är värt besväret. Deras hjälp och stöd kommer att vara ovärderligt under din behandling, och genom att prata med dem ofta och i ett tidigt skede får du möjlighet att diskutera tankar, bekymmer, behov och förväntningar.

 

Man som pratar om njurterapi och dialys

Din make/maka, partner eller närstående

Om du har en make/maka, partner eller närstående kanske du önskar att de blir ditt viktigaste känslomässiga stöd under din behandling. Detta är särskilt viktigt om de ska hjälpa och supportera dig med din dialysbehandling. Det är viktigt att du diskuterar med dem hur dina behandlingar kommer att påverka vardagslivet för er båda och skapa en plan för att hantera förändrade roller och förväntningar i ert hushåll.

Par som pratar om njurterapi och dialys

Din familj

Det är möjligt att du vill berätta om din situation för din familj vid något tillfälle under behandlingen. Om du är ärlig om din situation med dina närstående kan det hjälpa dem att förstå vad du upplever.

Din familj kan också vara ett starkt stöd. Till exempel kan de transportera dig till och från behandlingar. Om du får PD eller hem HD kan de ge dig stöd genom att hjälpa dig med behandlingen. I annat fall kanske de kan hjälpa dig att sköta personliga ärenden eller familjeförpliktelser som hushållsärenden eller att ta hand om små barn.

Grupp vänner som pratar om dialys och njurterapi

Dina vänner

Dina sociala aktiviteter kan påverkas beroende på vilken behandling du väljer. Men detta betyder inte slutet på ditt sociala liv. Berätta för dina vänner att du fortfarande kan delta i aktiviteterna som du tyckte om innan din diagnos (men dubbelkontrollera först med din vårdgivare) och att det är viktigt för dig att de fortsätter att inkludera dig när det är möjligt. De är sannolikt intresserade av att utforska nya aktiviteter som ni kan göra tillsammans. Om du väljer klinikbaserad hemodialys (klinikbaserad HD) är det till och med möjligt att du träffar nya vänner när du får behandling!

Prata med arbetsgivare och kolleger om din dialysbehandling

Din arbetsgivare och dina kolleger

Du kanske kan fortsätta arbeta när du får dialys. Arbete kan vara viktigt för ditt fysiska, psykiska och finansiella välbefinnande. Om du behöver anpassa ditt arbetsschema så att det fungerar tillsammans dina behandlingar kan det vara fördelaktigt att vara öppen och ärlig när du förklarar ditt tillstånd för dem.

Sjukvårdspersonal som pratar med patient om behandling av kronisk njursjukdom

Behandla kronisk njursjukdom (CKD) själv

Om du föredrar att sköta din behandling själv kan du alltid prata med ditt vårdteam om du behöver råd och resurser som hjälper till att göra livet enklare när du får dialys. De bör kunna ge dig råd om hur du får mest nytta av behandlingen om om hur du skapar balans mellan behandlingen, dina professionella och personliga förpliktelser, eller så hänvisar de dig till någon som kan hjälpa dig. Ha en öppen dialog om din situation med ditt vårdteam så är det lättare att nyttja det supportnätverk som de kan erbjuda. 

Vad händer sen?

Intimitet

Det är möjligt att fortsätta ha intima relationer när du får dialys. Lär dig mer om intimitet och dialys.

Motion och dialys

Det kan hjälpa dig att känna dig fysiskt och mentalt stark om du motionerar regelbundet när du får dialys. Lär dig mer om olika sätt att hålla dig aktiv under din behandling.

Resa med dialys

Det kan vara möjligt för dig att resa med dialys. Lär dig mer om att resa med kronisk njursjukdom (CKD).