Hitta svaren du söker

Ökad förståelse kan hjälpa dig att fatta rätt beslut under din behandling.

Njurarna är en viktig del av din kropp. Njurar som fungerar väl avlägsnar slaggprodukter och överflödig vätska från ditt blod, håller mineraler i balans och hjälp till att reglera blodtrycket, tillverka röda blodkroppar och D-vitamin. Dina njurar ser till att kroppen håller sig frisk och i balans med andra ord.

Kronisk njursjukdom (CKD) är ett tillstånd där dina njurar gradvis förlorar sin förmåga att hjälpa kroppen avlägsna slaggprodukter och vätska från ditt blod. När detta inträffar börjar skadliga slaggprodukter och vätska ansamlas i din kropp, vilket får dig att må dåligt och känna dig ur balans. Kronisk njursjukdom (CKD) kan inte botas men det finns behandlingar som hjälper sjukdomen att utvecklas långsammare, kontrollera symtomen och göra det möjligt för dig att leva ett givande liv.

Kronisk njursjukdom (CKD) påverkar båda dina njurar samtidigt. Din kropp har två njurar som hjälper dig att filtrera slaggprodukter men det betyder inte att den ena njuren är en ”reserv” för den andra. De fungerar tillsammans för att rena kroppen. När du diagnostiseras med kronisk njursjukdom (CKD) betyder det att båda dina njurar påverkas och inte kan filtrera slaggprodukter och vätska ordentligt från din kropp.

Vilka symtom kommer jag att uppleva med kronisk njursjukdom (CKD)?

Vilka symtom kommer jag att uppleva?

Alla kroppar är unika därför kan symtomen variera mellan olika personer. Du kanske inte märker några symtom förrän din kroniska njursjukdom (CKD) är ganska långt framskriden. Därför kallas njursjukdom ibland en ”tyst” sjukdom.

Vad orsakar kronisk njursjukdom?

Vad orsakar kronisk njursjukdom?

Kronisk njursjukdom (CKD) brukar i de flesta fall vara ett resultat av andra tillstånd som permanent har påverkat dina njurar över tid. Till exempel är diabetes och högt blodtryck de två främsta orsakerna till kronisk njursjukdom (CKD). Andra potentiella orsaker inkluderar polycystisk njursjukdom och andra kroniska tillstånd.

Baxter_DTP_Illustration_kidney_SE.png

Stadier av kronisk njursjukdom (CKD)

Det finns fem stadier av kronisk njursjukdom (CKD): stadium 1 till stadium 5. Vilket stadium du befinner dig i beror på hur väl dina njurar kan filtrera ditt blod för närvarande.

Hantera känslomässiga aspekter av din diagnos

Hantera känslomässiga aspekter av din diagnos

Att bli diagnostiserad med en kronisk sjukdom förändrar livet. Det är normalt att du upplever flera omtumlande känslor när du får sådana nyheter. Till att börja med kan du känna dig chockad över de oväntade testresultaten eller ledsen och rädd när du tänker på ett liv med en kronisk sjukdom.  Sättet som du hanterar dessa känslor kan ha en stor påverkan på din fysiska och psykiska hälsa under din behandling.

 

Chronic Kidney Disease SE

Förstå grunderna om kronisk njursjukdom

Det kan vara en stor utmaning att lära sig vad kronisk njursjukdom är och hur det påverkar kroppen. Därför har vi sammanfattat de viktigaste sakerna som du behöver veta i en enkel tabell. Ladda ned och skriv ut den eller dela den med din familj eller närstående. 

Ladda ned
Mini Guide SE

Lär dig ett nytt språk

När du blir diagnostiserad med kronisk njursjukdom och börjar dialys innebär det sannolikt att du kommer att stöta på många ord och utrustning som du antagligen inte har påträffat tidigare. Vi har skapat en liten ordbok för att hjälpa dig med den viktigaste terminologin. Ladda ned och skriv ut den så att du kan börja lära dig några av orden som du behöver känna till.

Ladda ned
Utforska dina behandlingsalternativ för kronisk njursjukdom

Utforska behandlingsalternativ för kronisk njursjukdom (CKD)

Det finns ett antal olika behandlingsalternativ som är tillgängliga för kronisk njursjukdom (CKD), och det är viktigt att du har en aktiv roll när du väljer den behandling som passar dig bäst. Nästa steg är att förbereda dig för en diskussion med din vårdgivare om vilken behandling som passar bäst utifrån dina fysiska och känslomässiga behov och din livsstil.