Peritonealdialys i hemmet

Peritonealdialys (PD) är ett behandlingsalternativ där din egen bukhinna används för att avlägsna slaggprodukter från ditt blod. Här kan du lära dig mer om peritonealdialys i hemmet (PD).

Vad är peritonealdialys (PD)?

Om du behöver dialys kan peritonealdialys (PD) vara ett av behandlingsalternativen som är tillgängliga för dig. Peritonealdialys (PD) utförs normalt i hemmet och kan även göras när du sover. Det är också möjligt att utföra peritonealdialysbehandlingar (PD) när du reser. Därför kan det vara en lämplig behandling om du vill fortsätta att vara mobil eller om det är viktigt för dig att ha ett flexibelt behandlingsschema.

Patient som får kontinuerlig ambulant peritonealdialys (CAPD) i hemmet

Vad är kontinuerlig ambulatorisk peritonealdialys (CAPD)?

CAPD är en typ av peritonealdialys (PD) som använder tyngdkraft istället för en maskin för att byta ut din gamla dialyslösning mot färsk lösning.

Patient som får automatisk peritonealdialys (APD) i hemmet

Vad är automatisk peritonealdialys?

APD är en typ av peritonealdialys (PD) som använder en maskin som heter APD-maskin för att utföra dialysutbyten. APD-maskinen har programmerats för att ge dig precis den mängd dialys som har ordinerats av din läkare. Ett APD-program varar normalt mellan 8 och 12 timmar, och utförs på natten.

Fjärrhantering av patienter med automatisk peritonealdialys (APD)

Fjärrhantering av patienter med automatisk peritonealdialys (APD)

Du och din vårdgivare kanske föredrar att använda fjärrhantering av patienter för dina APD-behandlingar. Fjärrhantering av patienter gör det möjligt för din vårdgivare att följa din behandling och säkerställa att du är på rätt spår, vilket kan ge dig mer trygghet när du utför din behandling hemma.

Läkare som lär patient att utföra peritonealdialys (PD) i hemmet

Lär dig att utföra peritonealdialys (PD)

Tanken på att utföra peritonealdialys (PD) i hemmet kanske gör dig nervös, men processen är faktiskt ganska lätt att hantera. Nästan vem som helst kan utföra peritonealdialys (PD) med rätt utbildning. I de flesta fall krävs mellan 2 och 5 dagars utbildning, beroende på vilken typ av PD-behandling du väljer.

Younger couple playing with their toddler child

Fördelar med peritonealdialys (PD)

Peritonealdialys (PD) kanske är rätt behandling för dig om du arbetar, studerar eller reser regelbundet, och om det passar din livsstil och ditt medicinska och fysiska tillstånd. Genom att utföra peritonealdialys (PD) i hemmet får du mer flexibilitet och självständighet när du får dialys. Du slipper gå på en mängd besök på sjukhuset eller kliniken och får mer frihet att göra saker som du tycker om.

Vad händer sen?

Hemodialys i hemmet (hem HD)

Det finns andra typer av dialys som kan utföras i hemmet. Lär dig mer om hemodialys i hemmet (hem HD).

Klinikbaserad hemodialys (klinikbaserad HD).

Du kanske föredrar att få dialys på ett sjukhus eller en dialysklinik i din närhet. Lär dig mer om klinikbaserad hemodialys (klinikbaserad HD).

Andra behandlingsalternativ

Om du och din vårdgivare beslutar att dialys inte är lämpligt för dig finns det andra behandlingsalternativ som du kan överväga. Lär dig mer om andra behandlingsalternativ.